Superfood
Dnes jsem četl v příloze Hospodářských novin článek o superpotravinách (angl. superfood), který mě velmi zaujal. Takto nazývají nutriční specialisté klíčové potraviny, které obsahují výjimečně koncentrované množství člověku prospěšných látek, které organismu prokazatelně prospívají – tedy vitamíny, minerální látky, proteiny, enzymy a koenzymy, antioxidanty a vlákninu. Navíc většina superpotravin obsahuje minimální množství kalorií!
Jestli jste si mysleli, že se jedná o něco nového, tak to vůbec ne. O síle a kvalitě superpotravin už věděly dávné civilizace… A o jaké potraviny se jedná konkrétně? Ze skupiny potravin listové a kořenové vítězí tyto superpotraviny: kadeřávek, brokolice, mangold, kapusta, červená řepa a sladké brambory. Z ovoce, ořechů, semen a luštěnin jsou to borůvky, citrusy, avokádo, chia, quinoa, goji berries (kustovnice čínská), mandle a syrové kakaové boby. Z bylin jsou favority aloe vera, kopřiva, echinacea a zelený čaj. Ze včelích produktů všechno ze skupiny mořských řas nori, wakame, arame, dulse a chaluhy.
Pevně věřím, že nyní přidáte do svého jídelníčku i některé ze superpotravin, pokud tak již nečiníte nyní a obohatíte tak svůj superživot
Dan Matouš